Oliwki to coś więcej niż smaczny dodatek do dania głównego. Są pełne wartości odżywczych, dzięki czemu są idealne jako dodatek do potraw, takich jak sałatki. Co więcej, badania wykazały, że oliwki zawierają związki, które pomagają walczyć z rakiem, szczególnie jelita grubego i piersi.
Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Barcelonie odkryło, że skóra z oliwek zawiera kwas maslinowy (pochodna kwasu oleanolowego) , który jest znany ze swoich właściwości niszczenia komórek nowotworowych i drastycznie spowalnia wzrost komórek raka jelita grubego. Imponujący jest fakt, że stężenie kwasu maslinowego w skórze oliwy może wynosić nawet 80 procent.
Drugie badanie, tym razem przeprowadzone wspólnie przez naukowców z Instytutu Onkologii Katalonii w Gironie i Uniwersytetu w Granadzie, wykazało, że fenole zawarte w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia odegrały rolę w śmierci komórek raka piersi, w procesie zwanym „apoptozą”.
Nic więc dziwnego, że oliwki zostały dodane do listy najzdrowszych pokarmów świata Fundacji George’a Mateljan, między innymi, za ich zdolności do walki z rakiem. W opisie na stronie internetowej fundacji, stwierdzono, że „antyoksydacyjne fitoskładniki oliwek mogą mieć specjalną zdolność do ochrony DNA (kwas deoksyrybonukleinowy) – kluczowego elementu chemicznego materiału genetycznego w naszych komórkach – przed uszkodzeniem tlenowym”.
Oliwki walczą z wysokim poziomem cholesterolu i stanami zapalnymi.
Oprócz zwalczania komórek rakowych, oliwki posiadają również inne korzyści zdrowotne. Czarne oliwki, na przykład, mają wysoką zawartość witaminy E, która ma zasadnicze znaczenie dla mózgu, płuc i funkcji komórek krwi. Zgodnie z Narodowym Instytutem Zdrowia USA (National Institutes of Health), jedzenie żywności, takiej jak oliwki – które mają wysoki poziom nienasyconego, zdrowego tłuszczu – pomaga zwiększyć wchłanianie witaminy E.
Oliwki są również sposobem, aby wspomóc zdrowie serca, a także pomóc zapobiegać stanom zapalnym. Ich jednonienasycone tłuszcze odgrywają rolę w regulacji poziomów cholesterolu, obniżając zły (LDL) i podnosząc dobry (HDL) (3). Zgodnie z fundacją Arthritis Foundation, badania wykazały zależność pomiędzy oliwą z oliwek i stanami zapalnymi; związki zawarte w oliwie z oliwek mogą zatrzymać wytwarzanie stanów zapalnych w sposób podobny do niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).
To dobra wiadomość, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że istnieje wiele szkodliwych, negatywnych skutków zdrowotnych, które mogą wynikać z przyjmowania leków NLPZ. Klinika Mayo (Mayo Clinic) twierdzi, że niektóre problemy, które mogą wyniknąć z przyjmowania NLPZ, to: zapalenie jamy ustnej, ślepota nocna i silny ból. Naturalna, zdrowa opcja, jak jedzenie oliwek i korzystanie z oliwy z oliwek jest o wiele lepszym rozwiązaniem, aby zachować zdrowie w doskonałym stanie.
Źródło: Fakty dla zdrowia