wyszukiwanie zaawansowane
» Przepisy kulinarne

Przepisy kulinarne

Jakie ciekawe dania robicie z oliwkami?
 

Czekamy na Wasze propozycje, piszcie i przesyłajcie oliwkowe przepisy!
 

Najlepsze nagrodzimy! kontakt@kochamoliwki.pl
 

Nowe przepisy kulinarne  z oliwkami:
 

Często nie wiecie co można zrobić z czarnymi oliwkami, znacie najczęściej jałowy smak tych ze słoiczków, które dalece odbiegają smakiem od tych sprzedawanych na wagę. W ofercie KochamOliwki.pl znajdziecie pyszne oliwki Kalamata prosto z Grecji, które można wykorzystać w celu zrobienia niepowtarzalnej TAPENADY.
 

Do blendera wrzucamy:
 

Czarne oliwki - 150g

Czosnek świeży - 1 ząbek

Twardy ser - coś jak Parmezan czy Grana Padano (ilość do smaku-startą dużą łyżkę)

2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

szczyptę świeżego tymianku
 

Mixujemy, smarujemy kanapkę i mamy gotowe pyszne śniadanie-kolację w towarzystwie oliwek z KochamOliwki.pl

 

 

Aleksandra Kopczyńska blogerka dla kulinarnych niepasjonatów, a pasjonatka w gotowaniu proponuje wiosenne przepisy z oliwkami w roli głównej:
 


 

gotowanie_kochamoliwki
 

Składniki:
 

główka sałaty, najlepiej rzymskiej

opakowanie jajek przepiórczych (12 – 16 sztuk) lub 2 filety z kurczaka

300g zielonych oliwek bez pestek z KochamOliwki.pl ( proponujemy naturalną Manzanilla lub Gordala)

pół szklanki orzechów włoskich

sól, pieprz

olej do smażenia

pół pęczka szczypioru lub szczypiorku

sos: 1-2 łyżek musztardy, 1-2 łyżki soku z cytryny, ok. ¼ szklanki oliwy, (miód lub syrop klonowy)
 

Sposób przygotowania:
 

Sałatę porozdzielać na liście, umyć i wysuszyć. Porwać na mniejsze kawałki i rozłożyć na dużym talerzu. Jajka ugotować na twardo (od zagotowania ok. 3 minut), przestudzić, obrać, przekroić na pół. W wersji mięsnej: umyć i wysuszyć filety z kurczaka, pokroić je na nieco mniejsze części, posolić i popieprzyć. Smażyć na patelni (można grillowej) aż się ładnie zrumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku, przestudzić i pokroić wzdłuż na zgrabne paski. Orzechy podprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu, mieszając od czasu do czasu, aż zaczną wydzielać aromat. Uważać, żeby się nie przypaliły. Przestudzić. Szczypior(ek) umyć, pokroić na dłuższe kawałki. Na sałacie rozłożyć paski mięsa lub połówki jajek (żółtkiem do góry), posypać oliwkami i orzechami. Przygotować sos, najlepiej w słoiczku z pokrywką: włożyć musztardę, dodać sok z cytryny, wymieszać. Stopniowo dodawać oliwę i mieszać potrząsając zakręconym słoikiem, aż sos się zagęści. Dodać sól i pieprz. Jeśli jest za kwaśny, można dodać do smaku nieco miodu lub syropu klonowego. Polać sałatkę przed samym podaniem. Można także zamiast sosu podać sałatkę polaną dobrą oliwą i posoloną. Ozdobić szczypiorkiem.
 

 Zielono mi czyli jajka inaczej
 

Składniki:
 

kilka ugotowanych na twardo jajek

250g zielonych lub czarnych oliwek bez pestek z KochamOliwki.pl

1-2 ząbki czosnku

(garść podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych)


Przejdź do strony głównej